Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Филмът за брациговските майстори-строители с поредно признание в международен фестивал

 

09-05-2015
Документалният филм „Майсторите, които върнаха времето напред" ще бъде Специален гост на Международния филмов фестивал „Идоли" в София, организиран от Фондация за българско наследство „Петър Детев" . Прожекцията му ще е на 12-и май от 17.12 часа в Столична библиотека.
http://bulgarianfilms.com/smart_vestnik_2015.pdf
Лентата разказва за Брациговската архитектурно-строителна школа, с която започва възраждането на Българияот Второто към Третото Българско царство. Същевременно Българската национална телевизия ще излъчи филма в навечерието /БНТ 2, 10-и май, 10.15 ч./на традиционните празници на Брацигово 11-12 май в рубриката си „Световните градове на България". Само преди месец „Майсторите, които върнаха времето напред" спечели наградата за документално кино на международния фестивал за туристически филми във Велико Търново „На Източния бряг". Той беше в конкуренция с милионните продукциии на Националните туристически бордове на туристически държави като Индонезия, Бразилия, Хърватия, Франция, Португалия...
От няколко седмици „Майсторите" може да бъде гледан и на познатия по света сайт за документално кино
documentarybg.com

Анотация:
Началото на четиринайсети век. Ордите на Османската империя сриват впечатляващата дворцова архитектура на току що завзетото Българско царство. Ще минат повече от четири века преди по тези земи отново да започне мащабно строителство. Но то ще преобърне историята на целия Балкански полуостров. От вкопани в земята църкви до блестящия, уникален за света, шедьовър - Пазарджишката Света Богородица.Това е делото на брациговските майстори-зидари. Мъжете, които са строили във Флоренция и Верона, се разхождат с ордени, връчени им лично от султана, защитават се с оръжие в ръка от мюсюлманските банди, омайват с плановете си за строежите на най-впечатляващите архитектурни проекти в империята. А след тяхното дело, ще започне и най-кървавото въстание в Европа през 19-и век - Априлското в България. Една впечатляваща история за изкуство и революция, разказана от британския актьор и музикант Марк Босани.
Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитори - Валери Пастармаджиев и Марк Босани, музиката изпълнява групата Сиунг Режим.


 

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик