Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Tържествено бе открит реновираният Пантеон на славата в Брацигово

 

03-06-2015
Ден на безсмъртните! На знайните и незнайни герои.
Помен за загиналите!
Празник на възкръсналите!
Ден на Ботев! И на Пантеона на славата!

Това бе за Брацигово втория ден на месец юни от 2015 година.
В 10,30 часа местната общественост се събра под палещите лъчи на жаркото слънце на площад „Централен", където тържествено бе открит реновираният Пантеон на славата. Отбелязана бе и 25-та годишнина от основаването на Общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Брацигово.
Гости на тържеството бяха: Янаки Стоилов- зам.-председател на Народното събрание на Република България, подполковник Емил Колегов -началник на Областен военен отдел - Пазарджик , подполковник Христо Христосков -председател на областен съвет на СОСЗР -Пазарджик, Борис Хаджийски - директор на Регионален исторически музей гр.Пазарджик, много граждани и гости на Брацигово.
Особено вълнуващо за всички бе и присъствието на двама от участниците във Втората световна война брациговци - Димитър Дименов и Станко Граматиков. Те бяха наградени с почетни грамоти от Началника на Областния военен отдел в Пазарджик. Почетни грамоти получиха и Никола Костов и Васил Кабов.
След заупокойната литургия отслужена от свещеник Христо Булев слова прочетоха директорът на ГИМ - Брацигово и председателя на ОбС на СОСЗР - Брацигово. Последва ритуално развързване на трикольорната лента от градоначалника Васил Гюлеметов и заместник председателя на Народното събрание - Янаки Стоилов.
Вратите на Пантеона на славата бяха широко отворени за посещение през целия ден.
Прочетен бе поздравителен адрес изпратен от генерал лейтенант офицер от запаса Стоян Топалов - председател на СОСЗР - София.
В минута мълчание спазихме най-българския ритуал - цял народ да падне на колене пред онези свои предшественици, които дариха живота си за свободата и независимостта на Отечеството.
Паметта на 247-те брациговци положили костите си по бойните полета на България бе почетена тържествено в деня на Ботев и загиналите за национално освобождение.
Защото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."Тези безсмъртни стихове на Ботев посвети на героичната смърт на Хаджи Димитър звучаха с пълна сила и за всички онези, които подариха живота си в името на България.
Венци на признателност бяха поднесени от: Зам.-председателя на Народното събрание - Янаки Стоилов, Кмета на Община Брацигово, Общински съвет - Брацигово, КСУДС, Общински съвет на БСП- Брацигово. Цветя на признателност пред саркофазите положиха - Областен съвет на СОСЗР - Пазарджик, началника на Областен военен отдел - Пазарджик, Директора на Регионален исторически музей - Пазарджик, Общинската структура на русофилите - Брацигово, Градски исторически музей, Коалиция бъдеще за Брацигово, НЧ"В.Петлешков - 1874", кметство село Козарско, признателни граждани.

Изтегли:

Снимки от събитието

Снимки от събитието

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик