Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

ПРОЕКТ За изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет- град Брацигово за определяне размера на местните данъци на територията на Община Брацигово.

 

01-02-2016

ОБЯВЛЕНИЕ

 

по реда на чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове

 

 

ПРОЕКТ

 

За изменение и допълнение на  Наредба на Общински съвет- град Брацигово за определяне размера на местните данъци на територията на Община  Брацигово.

.

 

 

Мотиви :   Във връзка с направените промени на Закон за местните данъци и такси  е необходимо да бъде  изменена и допълнена Наредба на Общински съвет- град Брацигово за определяне размера на местните данъци на територията на Община  Брацигово.

С  изменението на наредбата се цели  привеждане на нормативната уредба  в съответствие с измененията в националното законодателство .

  Във връзка с чл26,ал.2 от ЗНА ,отразяващ задължението за публикуване на Проекта за изменение и допълнение на нормативен акт с цел информиране на населението  и прозрачност в действията  на институциите  в 14-дневен срок от публикуване  на настоящото на интернет страницата на общината се приемат  предложения и становища относно така изготвения проект за изменение и допълнение на   Наредба на Общински съвет- град Брацигово за определяне размера на местните данъци на територията на Община  Брацигово, допълненията и измененията се състоят в следното :

 

Било :

 

Чл.2. В общинските бюджети постъпват следните местни данъци:

1.    Данък върху недвижимите имоти;

2.    Данък върху наследствата;

3.    Данък върху даренията;

4.    данък при възмездно придобиване на имущества;

5.    Данък върху превозните средства;

6.    Патентен данък.

 

 

Чл.2  се допълва с нова т.7  -туристически данък 

 

 

Било

 

Чл.5 .(1) Установяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършват от служителите на общинската администрация, по реда на ДОПК.Обжалването на свързаните с тях актове се извършва по същия ред.

 

        .(2)Невнесените в срок данъци по тази Наредба се събират заедно с лихвите  по Закон за лихвите върху данъци,такси и други подобни държавни вземания по реда на ДОПК.

         

.     .(3) В производствата по ал.1 служителите на общинската администрация имат правата и задълженията на органите по приходите, а в производствата по обезпечаване  на данъчните задължения- на публични изпълнители.Служителите се определят със заповед на Кмета на Общината.

 

 

Чл.5 се допълва с нови ал. 4 и 5 със следното съдържание

 

Ал.4 Когато в нормативен акт е предвидено  Изискване за представяне на удостоверение  по чл.87,ал.6 от ДОПК ,за задължения за данъци и такси по ЗМДТ се представя удостоверение  само за задълженията  за данъци и такси към общината по постоянен адрес, съответно седалище на задълженото лице.

 

Ал.5 Компетентен орган за отсрочване и разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лева и при условие, че отсрочването или разсрочването се иска до 1 година от датата на издаване на

разрешението , е кметът на общината, а в останалите случаи общинския съвет.

 

 

Било

Чл.10.(1) Данък върху недвижимите имоти се заплаща:

1.    В брой в касата на ул.."Христо Гюлеметов „ 1

 

 

Чл10,ал.1т.1 се изменя както следва : В брой в касата на фронт-офиса на община Брацигово,град Брацигово,ул."Атанас Кабов „ 6а

 

 

Чл.40. Било    

 

Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им по реда на чл.54 от закона за местните данъци и такси.

 

Чл. 40 се изменя както следва :

 

Досегашния текст става ал. 1 със следното съдържание: Собствениците на превозни средства, с зключение на случаите   по чл. 54,,ал.1 от ЗМДТ  декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им . За превозните средства ,които не са регистрирани за движение в страната ,двумесечния срок започва да тече  от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство  декларацията се подава в сроковете по чл.32 от ЗМДТ.

 

Създава се нова ал.2

 

Когато собствениците на превозни средства нямат постоянен адрес ,съответно седалище на територията на страната ,декларации се подават  пред общината по регистрация на превозното средство.

 

Създава се нова ал.3

 

Собствениците на превозни средства  предявяват правото си  на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение  чрез данъчна декларация,която подават в срока по ал.1.

 

Създава се нова ал.4 :

 

Служителят на общинската администрация ,може да изисква документи ,удостоверяващи факти и обстоятелства , имащи значение за данъчното облагане.При прекратяване на регистрация  на превозно средство,данъчно задълженото лице представя документ  от компетентен орган.

 

Създава се нова ал.5

 

Подадената декларация от един от съсобствениците  ползва останалите съсобственици.

 

 Създава се нова ал.6

 

Когато липсват данни за годината на производство на пътното превозно средство ,за такава се приема годината на първата му регистрация.

 

 

Създава се нова ал.7

 

Когато няма налична информация  в общината за платения данък  по чл.44 от ЗМДТ ,собственикът представя документ  за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство,а в случаите по чл.168 от Закон за данък върху добавената стойност-документ ,удостоверяващ внасянето на данъка върху добавената стойност.

 

 

Създава се нова ал.8

 

Когато в свидетелството за регистрация на превозните средства  по чл.55,ал.7 от ЗМДТ липсват данни за допустимата максимална маса на състава от превозни средства, в декларацията по ал.1  се посочва допустимата максимална маса на състава от превозни средства, определена от производителя

 

Чл.46 било

 

Чл. 46 (1)/ изм. с реш. 623/30.10.2014 г. на ОбС-град Брацигово/   Данъкът се заплаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март  до 30 юни и до 30 октомври на годината за която е дължим. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

 

(2) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер ½ част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.

 

(3) (нова, изм.с реш.№398 на ОбС-гр.Брацигово, взето на заседание, проведено на 28.01.2010 г. с Протокол №32) За превозните средства на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение. За излезлите от употреба моторни превозни средства, за които в нормативен акт има предвидено задължение за предаване за разкомплектоване, данъкът не се дължи след прекратяване на регистрацията им за движение и представяне на удостоверение за предаване за разкомплектуване.

 

 

Създава се нова ал.4 със следния текст :

 

Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед  на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява  с представяне на издаден  или заверен от общината документ.

 

 

Било 

 

Чл.52.(1)  Данъчно задължените лица, които подлежат на облагане с патентен данък, могат да ползват данъчни облекчения в следната поредност:

 

 

2. Физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година повече от един вид патентна дейност от посочените в т.1-36 на приложение №4 към Глава втора, Раздел V от Закона за местните данъци и такси, заплащат  патентния данък само за тази дейност, за която опредления данък е с най-висок размер, за извършване на повече от три дейности облекчението не се прилага.

 

 

 

Чл.52,ал.1,т.2 се изменя както следва :

 

2. Физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година два или три вида   патентна дейност от посочените в т.1-36 на приложение №4 от Закона за местните данъци и такси, заплащат  патентния данък само за тази дейност, за която опредления данък е с най-висок размер, за извършване на повече от три дейности облекчението не се прилага.

 

 

Създава се нов раздел VІ с наименование „Туристически данък „.

 

 

Чл.57  (1)    С туристически данък се облагат нощувките.

 

 

(2) Данъчно задължени лица са лицата,предлагащи нощувки.

 

(3) Лицата по ал.2 внасят данъка в приход на бюджета на общината по местонахождение на средствата за подслон и местата за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

 

(4) Данъкът задължително се посочва отделно в документа, издаден от данъчно задълженото лице към лицето ползващо нощувка.

(5) Лицата по ал.2 подават декларация по образец до 30 януари на всяка година за облагане с туристически данък за предходната календарна година.

 

 

Чл.58 (1) Размера на данъка се определя за всяка нощувка съобразно населените места в общината и категорията на  местата за настаняване и е както следва :

 

 

Категория една звезда

Категория две звезди

Категория 3 звезди

Категория 4 звезди

Категория 5 звезди

        0.50лв.

         0.60лв.

          0.80лв.

         1.00лв.

         1.50лв.

 

 

 

(2) Размерът на дължимия данък за календарния месец се определя, като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка по ал.1

 

(3) Дължимият данък по ал.2 се внася от данъчно задължените лица до 15 -о число на месеца, следващ месеца през който са предоставени нощувките.

 

 Чл.59   Приходите от туристическия данък  се разходват за мероприятия по чл.11,ал.2 от Закона за туризма.


 

Предложения и становища по проекта могат да се представят в писмен вид в 14  дневен срок  от датата на обявлението 01.02.2016 година в деловодството на община Брацигово.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик