Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Община Брацигово отново спечели приз за Екообщина

 

10-10-2016

На специална церемония на 07.10.2016 г. в к.к. Албена  бяха  наградени победителите в конкурса "Екообщина". Това е първото издание на инициативата, която се организира от посолството на Франция, с партньорството на МРРБ и МОСВ и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Церемонията се проведе  в рамките на 11-ата Годишна среща на местните власти. „Екобщина" е конкурс, отворен към всички общини, независимо големи или малки, стремящи се към осигуряване на нови градски услуги, едновременно конкурентоспособни и опазващи околната среда.  След почти шестмесечно съревнование и четири международни семинара членовете на журито подбраха сред близо 50-те подадени кандидатури осем малки и големи градове лауреати (с население с повече или по-малко от 10 000 жители). Наградите са в четири категории - „Устойчиво управление на водите", „Устойчиво управление на битовите отпадъци", „Устойчива мобилност" и „Енергийна ефективност на сградите".

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова  заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева връчиха наградите от конкурса „ЕкоОбщина 2016". В категорията за устойчиво управление на водите бяха наградени община Годеч и община Габрово. Във втората категория „Устойчиво управление на отпадъците" отличия получиха общините Каспичан и Търговище. В категория „Енергийна ефективност на сградите" Община Брацигово е победител в категорията с население под 10 000 жители и Община Златоград - победител в категорията с население над 10 000 жители . В последната категория „Устойчива мобилност" бяха отличени четири общини - Сливница, Бобовдол, Костенец и Велинград. 

Всички победители получават специални награди - четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от двете министерства партньори. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения. Едновременно с  това корпоративните партньори на "Екообщина" също осигуриха награди в четирите категории. Победителите в категорията "Устойчиво управление на водите" ще направят учебно посещение в страна от Източна Европа, осигурено от "Веолия България". Спечелилите първо място в категорията "Устойчиво управление на отпадъците" ще получат одит на управлението на отпадъците, осъществявано от общината, отново от "Веолия България". Общините с най-добри практики в областта на енергийната ефективност печелят реновация на чешма в общината, осигурена от "Сен-Гобен България" и енергиен одит на общинска сграда, предоставен от "Шнайдер електрик България". Победителите в категорията "Устойчива мобилност" ще получат електрически автомобил за половин месец от "Рено".

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик