Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Проведе се изнесено заседание на Областния съвет за развитие в Община Сърница.

 

23-10-2018

Под председателството на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев на 18 и 19 октомври 2018 г. се проведе поредното изнесено заседание на Областния съвет за развитие. Участие взеха Кметът на Община Брацигово Петко Петков, Председателят на Общинския съвет Надежда Казакова, кметове на общини, председатели на общински съвети от региона, представители на работодателски организации, на синдикатите, ръководители на държавни институции.  

Членовете на Съвета подкрепиха направените предложения за промени в Закона за регионално развитие с изключение на заложеното отпадане на стратегическите документи за регионално и пространствено развитие на ниво 3 (област) и отпадането на Областния съвет за развитие, като орган за управление на регионалното развитие на ниво 3 (област). Решението ще се изпрати на МРРБ в рамките на обществените консултации по проекта на ЗИД на ЗРР.

Директорът на Областно пътно управление инж. Мая Шимбова запозна членовете на Съвета с предприетите действия от страна на АПИ за привеждане на изкуствените неравности и пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. Премахнати и демаркирани са всички пешеходни пътеки и изкуствени неравности по републиканската пътна мрежа, които не са съобразени с действащото законодателство. Възстановени са пешеходните пътеки, които са част от организацията на движението в съответствие с наредбата за хоризонтална маркировка. Нови изкуствени неравности по пътното платно ще се изграждат след подадено искане на общините до ОПУ, протокол от становище на междуведомствена комисия и съгласуване с органите на сектор „Пътна полиция".

Кметът на Община Брацигово Петко Петков запозна инж. Мая Шимбова с исканията на жителите на селата Бяга и Исперихово, които поставиха на изнесената приемна на Областния управител Стефан Мирев в Община Брацигово на 10.10.2018 г. Те желаят изграждане на три повдигнати пешеходни пътеки на Републиканския път III-375, преминаващ през село Бяга и село Исперихово. На обособените пешеходни пътеки преминаването е почти невъзможно и зачестяват случаите на предпоставки за ПТП. Инж. Шимбова обеща, че ще бъдат изградени две повдигнати пешеходни пътеки, обезопасени с пътни знаци в близост до детската градина и училището в село Бяга и една повдигната пешеходна пътека на изхода на село Исперихово в посока Пловдив. Господин Петков настоява пред инж. Шимбова и за това да бъде почистен и укрепен участъкът от републиканския път III-377 Брацигово - Равногор. Този въпрос също бе поставен по време на изнесената приемна на областния управител в Брацигово от кмета на село Равногор Нейчо Коланев, подкрепен с подписка от жители на село Равногор. Пътят е планински с многобройни завои на 1350 м. надморска височина. И искането на жителите на село Равногор бе прието от инж. Шимбова, която обеща от месец ноември т.г. да започне почистване на канавките и пътя от растителност, както и запълване на дупките със студено валцуване.

Началникът на отдел „Охранителна полиция" при ОД на МВР Пазарджик, Иван Дончев представи основните акценти в съвместната дейност на органите на МВР и общините за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите в област Пазарджик. Комисар Дончев запозна членовете на Съвет с пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР Пазарджик към 30.09.2018г. 597 са ПТП-та за първите девет месеца на 2018 г., от тях 203 са тежки с 9 загинали и 264 ранени участници в движението. Общият брой на ПТП-та настъпили през 2018г. е с 114 бр. по-малко в сравнение със същият период на 2017г.За отчетния период органите на сектор „Пътна полиция" са издали17924 ел. фиша.

Представители на „Vivacom" презентираха възможностите за Видеонаблюдение и решения в сферата на сигурността, базирани на прилагане на изкуствен интелект. Решения за наблюдение на околната среда и превенция на последствията от природни бедствия.

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик